Så här syr du ditt eget lapptäcke

2012/02/21 § Lämna en kommentar

Mitt sovrum behöver nytt liv. Det är tråkigt och behöver något som binder ihop olika färger och detaljer. Jag har därför bestämt mig för att sy ett lapptäcke. En detalj som på egen hand kan skapa helt ny stämning i ett rum. Täcket ovan är väldigt fint och kommer från Urban Outfitters (om du vill fuska och inte sy ditt eget).

Med hjälp av täcket tänker jag fånga upp de färger som redan finns i rummet och förstärka dem. På så sätt är tanken att skapa ett mer enhetligt och harmoniskt intryck.

Att sy sitt eget lapptäcke är ett roligt projekt som lätt kan anpassas efter förmåga. Här kommer en kort instruktion till dig som vill anta utmaningen.

Tips innan du börjar

Vilken sorts tyg du använder spelar ingen större roll. Det kan vara bomull, linne eller vilket du föredrar. Viktigt är dock att de är av samma karaktär, tvättas på liknande sätt osv.

Det är också viktigt att tvätta alla tyger innan du börjar sy. Detta för att bitarna inte ska krympa olika vilket kommer göra täcket snett eller missfärgat i tvätten.

Vet du långt innan du börjar att du vill sy ett lapptäcke kan du hitta billiga, fina tyger på loppisar och second hand. Kanske hos mormor? Eller har du något gammalt tyg hemma som betyder något speciellt. På så sätt kan täcket fyllas ordentligt med affektionsvärde.

Vill du sätta igång direkt kan du bland annat hitta billiga och fina tyger på Stoff och Stil.

När man klipper för hand är det lätt att bitarna blir sneda. För att slippa detta rekommenderar jag att använda rullkniv och skärmatta. Detta finns att köpa i sy-/tygaffärer.

För att slippa mäta och rita ut alla rutorna vilket kan vara svårt brukar jag istället använda en bit kartong i önskad stolek. Denna använder jag sedan som mall och klipper ut ruter efter. På så sätt är det enklare att få alla bitar likadana vilket är ytterst viktigt för slutresultatet.

För att sy ett lapptäcke kan det vara bra att ha:

– Symaskin
– Nålar
– Tyg
– Tråd
– Polyestervadd
– Sax
– Rullkniv o skärplatta
– Linjal
– Kartong
– Märkpenna
– Tålamod

Kom igång

1. Utgå från lapptäckets totala storlek då du bestämmer mått på rutorna. Den totala storleken bör rimligt vara anpassad till sängen det ska användas på. Min säng har måtten 180×200 cm. Lämplig storlek på överkast blir då 260×260. I det här fallet vill jag ha lite större rutor. Min kartongbit görs därför i 37×37 cm vilket ger 7×7 rutor, dvs. 49 rutor totalt.

2. Lägg sedan ut rutorna i önskad ordning. Personligen tycker jag det är snyggt om någon enfärgad eller lätt mönstrad ruta är återkommande. På så sätt blir täcket mer symmetriskt. Enklast är att fota av vald ordning och spara i mobilen. Skriv annars upp ordningen så du kommer ihåg hur du vill ha det.

3. Lägg ihop bitarna räta mot räta och nåla noggrant ihop kant i kant. Tänk på att missar du på ett ställe blir det obalans i hela täcket. Sy sedan ihop fyrkanterna en i taget med enkel raksöm. Bäst blir det om du stryker noggrant efter varje hopsydd bit. Gör sju rader, en i taget.

4. Lägg ihop raderna. Var noggrann så sömmarna passar när du nålar ihop. Sy sedan ihop raderna med enkel raksöm.

5. Klipp till vadden till täckets totala storlek. Klipp även till bakstycket i samma storlek. Fäst samman alla tre delar och sy ihop. Vill du göra det enkelt för dig struntar du i polyestervadden och väljer ett tjockare tyg till baksidan, exempelvis fleece eller en tjock frotté. Vill du istället vara ordentlig och riktigt noggrann kviltar du ihop dina tre delar. Detta gör att fodret stannar på plats. När du kviltar syr du alltså ihop alla tre lager. Detta gör du förhand eller med maskin. (Förhand tar en evighet och med maskin är det lätt att det fastnar och tyget korvar sig, dvs. i vilket fall krävs tålamod.)

Som inspiration hittade jag ett väldigt fint, kviltat lapptäcke på en blogg.

(Klicka på bilden för att komma till bloggen)

Lycka till!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Så här syr du ditt eget lapptäcke.

Meta

%d bloggare gillar detta: